Duurloop Marken

Het Paard van Marken

Het blijft me verbazen hoe mooi ontdekkingstochten in eigen land, niet eens zo ver van huis, kunnen zijn.
In de reeks voorbereidingen op de Brocken Challenge heb ik vandaag een mooie route gelopen vanaf NS station Diemen via de IJsselmeerdijken naar Marken. Dat voormalige eiland, dat overigens nog niets van zijn karakter als eiland heeft verloren, heb ik volledige rondgelopen. Langs de hele omtrek ervan, zo’n 10 kilometer, loopt een smal en oneffen klinkerpad dat naar alle kanten een schitterend uitzicht bood op de met ijsrestanten bedekte watervlakte.

Kruiend ijs op het Markermeer

Nu de dooi na een voor het huidige klimaat ongewoon lange reeks vorstdagen had ingezet had de wind vat gekregen op het smeltende ijs en dit als een knisperende en krakende, wit in de zon flonkerende massa tegen de dijk opgestuwd. Het ijs was niet massaal en dik genoeg om tot een spectaculair kruien te leiden, maar desalniettemin vormde het een mooie omlijsting langs sommige delen van de oevers van de IJsselmeer. Daar waar het ijs nog niet gebroken was werd dit bedekt door een dun laagje spiegelend water dat de lucht prachtig weerkaatste.
In deze tijd van het jaar is het nog lekker rustig op het eiland. Over een paar maanden zal dat wel anders zijn… Na een bezoek aan de markante vuurtoren van Marken (het ‘Paard van Marken’) en een koffiepauze ben ik over de verbindingsdijk weer terugelopen naar het vasteland om via Monnickendam en Ilpendam naar Purmerend te lopen. Daar ben ik na ruim 50 kilometer ‘oer-Hollandse verwondering’ weer op de trein gestapt.

En dan is het nu wachten op de BC 2017 op 11 februari. De computerberekeningen wijzen in de richting van een nieuwe portie transportkou met oostelijke winden. Het dieptepunt, met in de Hochharz termperaturen tot -14C, wordt voorzien op… 11 februari. Maar we wachten het rustig af, het zijn immers nog niet meer dan zeer voorlopige berekeningen. Toch kriebelt het…

Duurloop Diemen-Marken-Purmerend
28-jan-2017
51 km
5u 50m netto
ZO3, 5C

Route
Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *