Trainingsmarathon van Enkhuizen naar Hoorn

Enkhuizen

Met ‘trainingsmarathon’ bedoel ik niet dat het gaat om een training voor een specifieke marathon, maar dat het een trainingsloop is met de lengte van ongeveer een marathon. Misschien is ‘toeristische loop’ een beter woord. Want ik neem er de tijd voor om om me heen te kijken en foto’s te maken en meestal houd ik halverwege een ‘ruime’ koffiepauze van een kwartier. De netto looptijd is daardoor een stuk korter dan de bruto tijd.
Aan de andere kant vormen dit soort loopjes wel degelijk een goede voorbereiding voor een ‘echte’ marathon. Dus heb ik me een dag na dit Noord-Hollandse avontuur maar meteen ingeschreven voor de marathon van Leiden.

Vuurtoren bij Oude Ven

Het was mooi weer vandaag. Een strakblauwe hemel en een frisse noordoosten bries. De lente is duidelijk begonnen en dat was niet alleen te merken aan de vele narcissen en krokussen maar ook aan de talloze motorrijders die de bochtige IJsselmeerdijken kennelijk erg aantrekkelijk vonden om hun stuurkunsten bij hoge snelheid en met een hoop lawaai te beproeven. Ieder zijn hobby, maar het is erg verstorend voor de rust in dit prachtige natuurgebied.

Vanuit Enkhuizen (wat een schitterende historische stad is dat toch) heb ik eerst een lus van circa 18 kilometer om de noord gemaakt. Deze had met name het doel om de schilderachtige, eenzaam op de noordoostpunt van de Oosterdijk gelegen vuurtoren ‘Oude Ven’ te bezoeken. Absoluut de moeite waard, zeker voor een vuurtorenfreak als ik. Na de tweede passage van Enkhuizen, met mooie uitkijkjes over het IJsselmeer en de kustlijn van Friesland en de Noordoostpolder, boog de route naar het zuiden langs de Zuiderdijk (met al die motoren dus). Met de wind in de rug voelde het hier warm aan.

Strandje bij Enkhuizen

Na een paar kilometer verwisselde ik de dijk voor het lagergelegen polderland. In Venhuizen heb ik een korte koffiebreak gehouden en daarna was het nog maar een klein stukje naar het rustige plaatsje Hem met zijn losstaande kerktoren.

De kerktoren van Hem

Waarom dit bezoekje aan Hem? Dat heeft te maken met een nostalgische herinnering. Hier liep ik namelijk op een winderige dag eind augustus 2006 tijdens de ‘Hemmer Omloop’ met een tijd van 1:09:36 mijn PR op de 10 Engelse Mijlen (16,1 km). In het verslag schreef ik destijds:

Het was droog, wat in deze tijd een wonder mag heten, wel stond er een hele sterke wind. Vooral op de Hemweg, waar we er recht tegenin liepen. Bij de eerste passage kon ik nog met een medeloper van kop wisselen, maar in de tweede en derde doorkomst moest ik het alleen opknappen‘.

Nou, dat moest ik vandaag ook, maar juist die rust en eenzaamheid vind ik juist heerlijk. Na Hem liep ik weer terug naar de IJsselmeerdijk, die ik bereikte bij het witte baken van Oosterleek.

Het baken van Oosterleek

Het resterende deel van de route was een relaxte dijkenloop via Schellinkhout naar Hoorn. De zon stond al laag, want het liep tegen zessen.  De stilte van de avond, het tegen de dijk klotsende water, Almere op de horizon en het gesprek van de vogels om me heen.  Aan het eind van zo’n lange loop wordt ik altijd een beetje high. Het patatje zonder bij het starion smaakte daardoor beter dan dat het wellicht verdiende.

25 maart 2017
Trainingsloop Enkhuizen-Hoorn
44 km
ca. 5u15m netto
Route

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *