Ultraloop Castricum

Voor de 6e keer heb ik deelgenomen aan de door Willem Mütze in samenwerking met wandelvereniging de LAT georganiseerde ‘Ultraloop Castricum’. Wanneer je deze loop van 62 kilometer ‘zwaar’ noemt dan overdrijf je niet. Het parcours loopt nagenoeg alleen over natuurpaden en bevat strandpassages, talloze duinen en veel, heel veel zand. Vanuit Castricum (met het eerste ‘klimduin’ al na een paar honderd meter) loop je naar Castricum aan Zee, dan via een stukje strand en het duingebied naar Egmond aan Zee en vervolgens over het strand naar Bergen aan Zee. Daarna een grote lus door de Schoorlse  Duinen, waarbij de Schoorlse Nok (een bijna 50 meter hoog en steil duin), het Klimduin en ‘Jan Bas zijn Tuintje (zandverstuiving) hun herinnering nalaten in je kuiten. Daarna gaat het via de oostelijke rand van het duingebied weer helemaal terug naar Castricum. Ook dit is geen gemakkelijk stuk, met wederom diverse zandpartijen maar ook mooie uitkijkjes over de in bloei staande bollenvelden.

Jan Bas zijn Tuintje

Al dit afzien wordt echter verzacht door de van alle geneugten voorziene verzorgingsposten : 2x de camper van Willem en Annemarie in Bergen (boterham met gebakken ei, beker vla) en 3x ‘wagenrusten’ van de LAT (koffie met melk en suiker!!). Het is dan ook niet verwonderlijk dat ik op die 5 posten in totaal 20, misschien wel 30, minuten heb verwijld. ‘Ultraloop Castricum’ staat dit toe, want het is nadrukkelijk  geen wedstrijd, maar een vriendenloop. Hoewel… na afloop is er een oorkonde met in vette letters je gelopen tijd er op en op de website en Ultraned staat een uitslagenlijst.

Duinen tussen Bergen en Egmond

Dus toch een beetje een wedstrijd, maar voor al een rendez-vous voor de ‘wat oudere’, ervaren en gelooide ultraloper. Het zal dan ook niet verbazen dat diverse deelnemers op Tweede Paasdag de 120 van Texel lopen en dat  de verhalen over nog véél langere afstanden en de horror-stories over degenen die daardoor blijvende blessures hebben opgelopen niet van de lucht waren. Maar gelukkig was die lucht vandaag wel onbewolkt en zonovergoten.

Castricum Ultraloop
8 april 2017

62 km
7uur 44 min
20e van 40 finishers
Route