Pijnenburg Bosmarathon

Bij de start

Voor de derde keer (na eerder in 2010 en 2015) heb ik meegedaan aan deze leuke marathon door het ‘landgoed Pijnenburg’. Op een stuk betonnen fietspad na is het een echte trailloop, zeker na de overvloedige regenval van de afgelopen weken. Veel modder dus met bij elke plas weer een andere methode om er met zo droog mogelijke voeten omheen te navigeren. Wat natuurlijk niet altijd lukte. Geen gemakkelijk parcours, met veel boomwortels, bochten en een paar leuke duintjes die allemaal vier keer genomen moesten worden. Diverse afstanden, waarbij de marathon met 23 solisten bepaald kleinschalig te noemen was. Ik kan mij herinneren dat dat er bij mijn vorige deelnames meer waren (inderdaad, uit de uitslagen blijkt dat toen het dubbele aantal de marathon liep). De sfeer was prima en alles was op en top geregeld. Twee verzorgingsposten en diverse ATB-ers en marshalls langs de route. In de heuvelsectie was er zelfs iemand bij één van de afdalingen geposteerd om te waarschuwen voor de oneffenheid die daar in zat.
Maar het werkelijke visitekaartje van deze marathon zijn het herfstige loof- en naaldbos met zijn slingerende paden en paadjes, afgewisseld door meer open stukken die begroeid zijn met uitgebloeide heide. Een aarzelend zonnetje zette al dit schoons nog eens extra aan.

In de 4e ronde, midden tussen de zojuist gestarte 10 km lopers

En het lopen? Ach, dat ging eigenlijk best. Het was een test voor de lange ultra in Drenthe over twee weken. Naar mijn gevoel heb ik behoorlijk regelmatig mijn rondjes gelopen, misschien zelfs wel met een ‘negative split’ (de rondetijden zijn nog niet bekend). Ik kon mijn energie goed verdelen, heb geen inzinkingen gehad en kwam nog fris over de finish. Alleen de snelheid bleef, hoe ik ook mijn best deed, aan de lage kant. Ik denk dat dat op die 100 km wel eens hét probleem kan gaan worden. Ook het herstellen is moeilijker dan vroeger. Het kost me nu een volle week om het gevoel van vermoeidheid en loomheid kwijt te raken.

8 oktober 2017
42 km
4:19:48
9,74 km/u
M: 13e van 18
M60: 2e van 3
Overall: 14e van 21

One Reply to “Pijnenburg Bosmarathon”

 1. Hoi André,
  Kán ik reageren op je blog, laat ik het dan ook eens een keer doen…
  Ja, die Bosmarathon is, ondanks de rondjes, een mooie loop. Ik liep er 2x 3 rondjes (waarschijnlijk in training voor iets anders), en ben steeds van plan er ook nog een keer dat vierde rondje aan vast te plakken, maar met die almaar uitdijende lijst keuzemogelijkheden, is het de vraag of dat er nog wel ooit van komen zal.
  Iets anders: ik zag dat jij volgende week ook de ISU loopt. Ik weet niet of je al vervoer hebt? Ik ga ook die kant op, weliswaar carpoolend met Hannah Wielenga, dus niet via de snelste route van Haarlem naar Rolde, maar mocht je met ons mee willen rijden, dan kan dat. Laat maar even weten – als het goed is, krijg je met deze reactie ook meteen mijn e-mailadres…
  Ik duik wel over een uurtje of zo het bos in voor een paar wifiloze dagen, en zal daardoor niet voor zondag kunnen reageren.
  Groet,
  Jacolien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *