Halve van Haarlem

Vlak voor de start op de Grote Markt in Haarlem

Na een onderbreking van 2 jaar stond op 25 september de Halve van Haarlem weer op de kalender. Een mooie en door alle heuveltjes in de duinen nogal pittige halve marathon van Haarlem naar de kust en weer terug. Via Overveen gaat het over het Visscherspad richting Zandvoort en vandaar via het Duinpieperspad naar Bloemendaal aan Zee. Dan langs de Zeeweg terug naar Overveen en een finish op de Grote Markt in Haarlem. De laatste paar honderd meter tussen het juichende publiek in de Zijstraat geeft altijd een kick.

Hoewel we in een herfstachtige fase van het weer zitten was het juist deze zondag mooi open weer met prachtige wolkenluchten. Pas na de finish viel er een stevige bui. Omdat ik geen idee had hoe het met mijn wedstrijdconditie stond (vanwege de vakantie en het mooie strandweer had ik de afgelopen tijd alleen een paar korte loopjes van een kilometer of 10 gedaan) ging ik uit van een tijd van rond de twee uur vijftien. Ik begon rustig, op driekwart van het peloton. In het begin zitten veel bochten en een paar smalle paadjes zoals het Ramplaanspad bij Elswout. Omdat iedereen dan nog dicht op elkaar zit stagneert het tempo dan. Maar eenmaal op het Visscherspad, na de stevige klim bij Kraantje Lek, kwam de vaart er in. Ik kwam in een flow terecht en begon bij tientallen lopers in te halen. Dat bleef zo tot bij de finish. Een tijd van onder de twee uur kwam in zicht, dus dat werd mijn doel. In de laatste twee kilometer, op het Houtmanpad (met al die gemene bruggetjes) en de Brouwersvaart kreeg ik echter weer van die hyperventilatie-achtige problemen met ademhalen zodat ik een paar keer moest gaan wandelen omdat ik geen lucht meer had. Gelukkig ging dat weer snel over en kon ik toch nog finishen in 1 uur en 56 minuten. En daar was ik heel tevreden mee.

Het was weer een mooi en sfeervol evenement waarbij ook gezorgd was voor ‘opzwepende’ muziek van DJ’s langs de route en waarbij er met name in Haarlem en Overveen veel publieke belangstelling was. Omdat ik het stuk van huis naar de Grote Markt en terug ook hardlopend heb gedaan kwam ik vandaag op 26 kilometer uit. Dat deed in elk geval weer een duit in het zakje van de voorbereiding op de Brocken Marathon over twee weken.

25 september 2022
Halve van Haarlem

1:56:01
629e van 1102 overall
522e van811 M
32e van 73 M60