About

Welkom op mijn Hardloop Logboek!


Video over mijn hardloop passie

Mijn naam is André Boom, geboren in 1954. Vroeger heb ik gevaren bij de Koopvaardij en de Marine. Misschien dat dat de reden is dat ik alles wat met zee en scheepvaart te maken heeft een warm hart toedraag. Ik ben thans werkzaam in de ICT en woon in mijn geboorteplaats, Haarlem. Een ideale uitvalsbasis voor trainingslopen in de duinen en langs het strand.

In de Amsterdamse Waterleidingduinen, maart 2021

Ik ben in 1997 met hardlopen begonnen. Daarvóór was ik, als lid van Toerclub de Bataaf in Zwanenburg, een fanatiek toerfietser die de lange afstanden niet schuwde. In deze periode heb ik vele fietsklassiekers gereden, zoals Luik-Bastenaken-Luik, de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Brest-Parijs (1220 km non-stop).

Brocken Challenge, februari 2012 (-16C)

Mijn favoriete afstand was ooit de halve marathon, vervolgens werd dat de hele marathon en inmiddels ligt het accent op ultra’s. Toen ik nog lid was van atletiekvereniging Kombijsport in Zwanenburg heb ik diverse 30 km, 20 km, 10EM en 10km wegwedstrijden  alsmede clubwedstrijden op de baan gelopen. Toen ging het nog om het verbeteren van PR’s, nu draait het vooral om de uitdaging om langere afstanden te overbruggen en het belevingselement van het ultralopen in de natuur. Als het even kan loop ik dan ook op de onverharde weg, in het vrije veld en in de ongerepte natuur. ‘Trailrunnen’ heet dat tegenwoordig. De duinen van het Nationaal Park Zuid Kennemerland zijn mijn favoriete ‘speelterrein’, maar ik train ook regelmatig in het Noordhollands Duinreservaat tussen Schoorl en Wijk aan Zee. Het hooggebergte is niet echt mijn specialiteit, maar minder technische beklimmingen van zo rond de 600 á 1000 meter hoog vind ik ideaal.
Sinds mijn eerste marathon in 2004 heb ik meer dan 175 marathons en/of ultra’s gelopen, als wedstrijd of gewoon als training. De langste was ruim 110km, in Schotland. Naar nog langere afstanden en 24- of 48-uurslopen gaat mijn belangstelling niet uit.

Ik loop niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Vaste prik is dat ik elk jaar een of meer mooie ultralopen in Engeland, Ierland of Schotland doe.

Ik loop nu drie á vier keer per week, ruim 4000 kilometer per jaar. De ‘korte duurloopjes’ liggen zo rond de 15 á 20 kilometer, de ‘lange’ (meestal op zaterdagmiddag) bedragen rond de 30 kilometer. In de voorbereiding naar een ultra doe ik trainingslopen van 40 á 50 kilometer, in verschillende natuurgebieden in Nederland.

Tijdens de 11-Strandentocht, oktober 2018

De jaartjes gaan zo langzamerhand wel een beetje tellen. Ik loop er niet minder om, maar wel langzamer. In plaats van de prestatie gaat het nu om de beleving. Lopen verveelt nooit. Ik beschouw het als één lange reis die vele jaren duurt en uit talloze etappes bestaat. Een reis die niet alleen fysiek maar vooral ook spiritueel is.