Terug van weggeweest. Dat geldt niet alleen voor de Halve van Egmond die vanwege de coronapandemie in 2021 en 2022 was komen te vervallen. Het geldt ook voor mij. Voor het laatst gelopen in 2005. Want daarna begon ik mij te richten op hele marathons en later zelfs op ultramarathons. De halve vond ik toen ‘veel te kort’ en dus niet uitdagend genoeg. Inmiddels zijn we 18 jaar verder en is voor mij de tijd aangebroken om een beetje te gaan afbouwen. Geen echte ultra’s meer maar nog wel af en toe een hele marathon. Daar tussendoor worden de ‘kortere afstanden’ weer aantrekkelijk. Met als gevolg een aantal déjà vu’s met wedstrijden die ik al jarenlang niet meer gelopen heb.
Één daarvan is de Halve van Egmond. Tussen 1998 en 2005 heb ik deze halve marathon 7 keer gelopen; alleen in 2003 moest ik hem overslaan vanwege een blessure. En nu, in 2023 dus weer. Officieel heet de loop nu ‘Egmond Halve Marathon’. En ik vond het prachtig. Voor mij was het de ‘perfecte halve’. Vlekkeloos georganiseerd door le Champion, prachtig weer inclusief een stevige zuidwester op het strand, mooie plaatjes en wát een heerlijk enthousiast publiek!
De ‘Egmond’ is één van de grotere loopevenementen in Nederland. Dit jaar waren er volgens de organisatie in totaal zelfs zo’n 14000 inschrijvingen. Ik was enorm onder de indruk van de manier waarop dit allemaal in goede banen werd geleid. Pendelbussen reden letterlijk af en aan vanaf Heiloo en Alkmaar naar Egmond via een voor het overige verkeer afgesloten route. De rijen wachtenden waren weliswaar lang maar stroomden snel door. Overal aanwijzingen, overal vrijwilligers die het verkeer regelden en de afwikkeling van de wachtrijen op een vriendelijke manier begeleidden. Grote verwarmde tent voor het omkleden inclusief een bar met warme dranken, soep en worstenbroodjes. En een speciale app waarin alle info overzichtelijk te vinden was. Ik stond zelf in het ‘oranje’ startvak en tot mijn verbazing begon dit inderdaad exact op het geplande tijdstip van 13:04 in beweging te komen.
Het gigantische lint van lopers dat zich als een enorme duizendpoot uitstrekte over het hele strand tussen Egmond en Castricum was zo’n indrukwekkend schouwspel dat ik af en toe even gestopt ben om het te bewonderen en er foto’s van te maken. Het strand was redelijk goed beloopbaar hoewel hier en daar behoorlijk omgewoeld door alle lopers die er al overheen gegaan waren. Er werd gepatrouilleerd door terreinwagens van de reddingbrigade en door antieke legervoertuigen. De laagstaande zon die recht voor ons aan de heldere hemel stond veranderde het loperslint in een surrealistische colonne van schaduwen. De wind was inderdaad krachtig maar dat merkte je eigenlijk pas als je je losmaakte uit het peloton.
Eenmaal in de duinen hadden we de wind in de rug en daardoor lukte het vrij gemakkelijk om een ‘negative split’ te lopen. Nadeel was wel dat het ineens veel warmer aanvoelde dan op het strand waardoor nogal wat te dik aangeklede lopers in de problemen kwamen. Het aantal ‘wandelaars’ nam mede daardoor na een kilometer of 15 flink toe. Op een paar klimmetjes na is het duintraject tamelijk vlak. Vooral in het begin, bij Castricum aan Zee, zitten er ook stukken zandpad in het parcours. Daar was het eigenlijk te smal voor al die lopers waardoor inhalen alleen via de berm mogelijk was. De bordjes ‘rechts lopen, links inhalen’ hielpen daartegen nauwelijks. Leuk was ook dat de lengte en het stijgingspercentage van de klimmetjes van te voren werd aangekondigd. Ik ging eigenlijk steeds beter lopen en haalde veel lopers in. Bij de beruchte klim over Bloedweg, vlak voor de finish in Egmond, was een tussensprint ingericht. Ik kreeg niet de indruk dat er veel waren met nog voldoende fut om daar extra hun best voor te doen. De finish in Egmond, aan de voet van de vuurtoren, was indrukwekkend. En ook hier weer al die enthousiaste toeschouwers.
Tsja, en dan moet ik toch een minpuntje noemen. Dat komt niet op het rekest van de organisatie, maar van de KNAU. De ‘Egmond’ is namelijk een officiële wedstrijdloop en daarom wordt er strikt onderscheid gemaakt tussen de ‘wedstrijd’ en alles wat daar niet toe behoort. Aan de ‘wedstrijd’ mag alleen deelgenomen worden door lopers met een KNAU wedstrijdlicentie. De overigen worden met een wat neerbuigende term ‘recreanten’ genoemd. Nou, beste KNAU, voor die ‘recreanten’ was het net zo goed een wedstrijd. Ze hebben zich suf getraind en kapot gelopen. De uitslagen van de ‘wedstrijd’ zijn keurig gerangschikt naar leeftijdsklasse terwijl alle ‘recreanten’ op één hoop worden geveegd. Graag had ik als 65-plusser mijn prestatie willen vergelijken met die van andere lopers in mijn leeftijdsklasse, maar helaas, dat kan dus niet. Waarom dit merkwaardige onderscheid? Ik vindt het echt niet van deze tijd.
Sorry, dat moest ik even kwijt. Maar voor het overige: top, top en nog eens top! Mijn complimenten voor le Champion!
8 januari 2023
Egmond Halve Marathon