Halve van Haarlem

Langs de Zeeweg tussen Bloemendaal aan Zee en Overveen, na 15 km

Vandaag mijn 65e halve marathon gelopen. Tussen twee herfstachtige regendagen in was het deze zondag schitterend weer. Nagenoeg onbewolkt en tussen de 10 en 15 graden. Het aantal deelnemers aan deze editie was met ruim 3000 een record. Toch liep alles op rolletjes, als je de iets te late start niet meerekent. Deze halve marathon trekt veel mensen vanwege zijn prachtige parcours door het duingebied tussen Haarlem en Zandvoort. Mede door het fraaie weer was het erg druk en gezellig langs de route. Het leek Rotterdam wel, zoveel enthousiaste toeschouwers!

Voor mij is het een thuiswedstrijd, want ik loop hier wekelijks wel een training. Vorig jaar heb ik moeten overslaan vanwege een ongunstige medische diagnose. Die problemen zijn grotendeels achter de rug zodat ik het nu weer aandurfde. De route kende een paar kleine wijzigingen ten opzichte van twee jaar geleden. In plaats van het smalle en hier en daar slecht beloopbare Ramplaanspad werd nu de Elswoutslaan gevolgd. Daarmee werd filevorming vermeden. Verder was er een extra keerlus bij Bloemendaal aan Zee aan de kop van de Zeeweg.

Op de Zijlstraat, vlak voor de finish op de Grote Markt in Haarlem

Het lopen ging prima, hoewel de angst er nog een beetje in zat na de harde valpartij ruim een maand geleden in Spaarndam. Mijn linkerschouder doet er nog steeds een beetje pijn van. Ik heb nooit kunnen achterhalen waar ik achter ben blijven hangen, maar feit is dat ik plotseling voorover smakte. Wat dat betreft was mijn angst overbodig, want ik bleef prima op de been ondanks een aantal aanvaringen met medelopers in de drukte. Ook had ik een beetje last van een virusje. Misschien was dat de oorzaak van de vastzittende ademhaling rond km 20. Met de finish in zicht moest ik een paar keer stoppen om weer goed door te kunnen ademen. Wel jammer, want ik was helemaal niet zo moe, en het kostte toch snel een paar minuten. Het leek wel een soort hyperventilatie, hopelijk heeft het niets te maken met de problemen van vorig jaar…