Duurloop Leiden-Katwijk-Noordwijk-IJmuiden

Bij Katwijk aan Zee

De derde lange duurloop van dit jaar was er een strand-en duinloop met de wind mee. Vanaf NS station Leiden ben ik eerst naar Katwijk gelopen om ter hoogte van de Soefi-tempel aan de zuidkant van het kustdorp in de duinen te arriveren. Na een kilometer of 3 over grindpaden volgde het eerste strandgedeelte van ongeveer 2 kilometer  langs de boulevard van Katwijk. De grijze luchten braken open en zowaar was er een knipoogje van de zon. Op het strand was het ondanks de harde zuidwestenwind die erg koud aanvoelde toch nog behoorlijk druk. Zal wel iets te maken hebben met de Krokusvakantie.
Na de buitensluis van het Uitwateringskanaal betrad ik de werkelijk schitterende Coepelduinen tussen Katwijk en Noordwijk.
Een vrijwel onbetreden gebied met overweldigend mooie stuifduinen en natuurlijke zandsculpturen. Vandaag extra indrukwekkend door het wolkende en kolkende opstuiven van het zand. Duizend kronkelende slangen.

Coepelduinen tussen Katwijk en Noordwijk

Bij Noordwijk volgde een tweede korte strandpassage, opnieuw erg druk, zeker vergeleken de leegte van de Coepelduinen. Daarna weer omhoog, de Boswachterij Hollandsduin in met zijn groteske door de wind vervormde vliegdennen. Dan langs de hoge mast van het Marine-radiostation Nora, om na ruim 25 kilometer lopen neer te strijken bij Langevelderslag voor een kop Cappucino, helaas zonder appelgebak want die was allemaal ‘opgegeten door de wielrenners’. Tsja.

Verlaten strand tussen Langevelderslag en Zandvoort

En toen strand, strand, strand. Twintig kilometer strand tot aan IJmuiden. Leeg strand, woest strand, donker strand. Met tot aan Zandvoort nog een paar wandelaars en de onvermijdelijke honden. Daarna niets meer. Regensluiers op zee, een voor mij uit dwarrelend bewegend tapijt van wit stuifzand. Het hoge vuur van IJmuiden begint zijn lichtbundels rond te zwaaien. Een groot passagiersschip passeert de pieren en lost op in de mist.
Om één uur stond ik op het station van Leiden. Het is nu bijna zeven uur.
Mooi zo.

25 februari 2017
Duurloop Leiden-Katwijk-IJmuiden
46 km
5u 30m netto
Route
Foto’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *