6 Uur van de Haarlemmermeer

Met Mo Idrissi voor de start

Door allerlei omstandigheden heb ik sinds november 2023 geen marathon meer gelopen. Medio januari zag het er zelfs eventjes naar uit dat ik helemaal niet meer zou kunnen hardlopen. Gelukkig viel dat mee en kon ik na het herseninfarct weer voorzichtig gaan opbouwen. Dat resulteerde op 1 april in de Lions Heuvelloop van 15 km en sindsdien twee halve marathons en een 10 km. Maar langer dan 25 kilometer heb ik qua afstand dit voorjaar niet gelopen. Daarom was het een groot avontuur om toch in de Zes uur van de Haarlemmermeer te starten. Maar ik dacht: dit kan een mooie test worden want ik kan er na elk rondje van ca. 1400 meter uit stappen mocht het niet meer gaan. Kortom, kijken hoe ver ik kan komen met de 30 km als richtlijn.

Welnu, het werden ruim 48 kilometers. En dat hadden er best 50 of meer kunnen zijn als ik niet zo voorzichtig was geweest. Halverwege de marathonafstand heb ik 10 minuten rustig koffie zitten drinken in de kantine en ná de marathon opnieuw. Vervolgens heb ik een paar rondjes gewandeld en de laatste twintig minuten ben ik nog even voluit gegaan. De marathon heb ik in 4u55min gelopen, inclusief die 10 minuten onderbreking. Een bemoedigend en best wel onverwacht resultaat dus. En dat terwijl het met 24 graden ook nog eens behoorlijk warm (en zonnig) was. Maar het ging gewoon lekker. Tot aan de 36 km heb ik ruim 9 km/uur gemiddeld gelopen. Daarna ging het gas er af omdat het ultieme doel, een marathonafstand, me niet meer zou kunnen ontglippen.

De Zes uur van de Haarlemmermeer is een goed georganiseerd en gezellig evenement dat overloopt van het enthousiasme. Een ‘old school’ ultrafestijn waar ik weer oude bekenden zoals Bob Bock, Mo Idrissi, Wilma Dierx en Ferry van der Ent heb mogen ontmoeten. Alle lof en hulde voor de organisatoren en vrijwilligers. Het was mijn elfde deelname.

Staat de deur naar de marathon nu dan weer open? Het lijkt er wel op hoewel ik met ook op de kortere afstanden wil blijven richten. Maar het kriebelt wel weer. Zo is de gedachte aan de Midzomeravondmarathon, die uit rondjes van 10 km bestaat, best wel aanlokkelijk. We zullen wel zien. Laten we maar zeggen dat de marathondeur weer op een kiertje staat!

De atletiekbaan van AV Haarlemmermeer na afloop

 

Overzicht alle deelnames

Haarlemse Grachtenloop

Sfeerfoto: Maaike Daatselaar

Na een afwezigheid van 5 jaar heb ik me maar weer eens aan de Grachtenloop gewaagd. Sinds 2019 is er veel veranderd. De start bleek niet meer aan de Nieuwe Gracht te zijn maar bij de Koepel. Ook het parcours was helemaal veranderd en eigenlijk niet ten nadele. Alle mooie plekjes in de binnenstad werden aangedaan, zoals de Botermarkt, Klein Heiligland, de Bakenes, de Grote Markt en de Vijfhoek.

De start verliep nogal chaotisch. De tasseninname kon het aanbod nauwelijks aan waardoor er een enorme rij stond. Dat de 5 km net gefinisht was maakte het er niet beter op en bovendien was de toegang vernauwd als gevolg van afzettingen door bouwwerkzaamheden bij de Koepel. Ik had er een half uur voor uitgetrokken maar dat bleek nog te weinig te zijn. Met als gevolg dat ik me pas om 20u20 richting het startvak kon haasten terwijl de startprocedure al om 20u15 begonnen was. Ik moest helemaal achteraan aansluiten en dat had gevolgen. Op het bochtige en veelal smalle parcours was inhalen bijna niet te doen en dus moest ik de eerst ronde in een veel te laag tempo lopen. Gedurende de tweede ronde kon ik mijn achterstand weer een beetje goed maken. De EK wedstrijd Nederland-Frankrijk was inmiddels begonnen waardoor de hagen toeschouwers aan weerskanten van de route als bij toverslag opgelost waren. Dat gaf genoeg extra ruimte om wat sneller te gaan lopen. Maar dat viel toch tegen, want het had in de voorbije uren flink geregend. Bij de start was het wel droog geworden, maar tussen de bebouwing in de stad hing nog een vochtige en benauwde atmosfeer waarin het moeilijk ademen en ventileren was. Ik kwam zodoende binnen na iets meer dan 57 minuten wat me eigenlijk een beetje tegenviel.

Vooral tijdens de eerste ronde was er sprake van een enorm spektakel. Muziekbandjes, hossende Oranjesupporters en joelende toeschouwers alom. En de kluwen lopers moest zich daar tussendoor zien te wringen wat heel wat duwen en trekken opleverde. Wat een heksenketel! Een mooie belevenis, maar niet de meest geschikte entourage om in een lekkere flow te komen. Van de stad heb ik niet veel gezien want al mijn aandacht was nodig om me zonder te struikelen een pad door deze kakofonie te banen.

21 juni 2024
Haarlemse Grachtenloop
10 km
0:57:17