RunX Summer Run Spaarndam

Opnieuw een loopje dichtbij huis. Op de baan van de Wheelerplanet in Spaarndam (natuurgebied Spaarnwoude) werd door RunX een 10 km en een 5 km wedstrijd georganiseerd. Een mooie gelegenheid om weer eens wat aan het wedstrijdtempo te doen, temeer daar ik vaste klant ben bij RunX (aanbevolen!)  en organisator Rob Vreenegoor persoonlijk goed ken.

Het is een mooi snel circuit op een wielerbaan. Eerst een grote ronde van 3200 meter en daarna nog 4 kortere rondjes van 1700 meter. Het had de hele dag flink doorgeregend maar vlak voor de start trok de laatste regenbui weg. Met 270 lopers was de 10 km goed bezet, maar was het zeker geen grootschalige loop. Veel jonge mensen die op een verbetering van hun PR uit waren en dus ging het meteen in een hoog tempo. Voor mij werd het ook een PR, maar dan in de ‘M70’ categorie. De enigszins teleurstellende 57 minuten tijdens de Haarlemse Grachtenloop wist ik met ruim 4 minuten te verbeteren. Het was dan ook een goed beloopbaar, vlak en snel parcours. Geen opstoppingen, bruggetjes en haakse bochten. Omdat het, net als de Grachtenloop, een avondloop was (start om 1900) na een hele dag met regen, was de lucht weliswaar zuurstofrijk (mede door het vele groen), maar ook behoorlijk klam. Zoals altijd moest ik eerst een beetje op gang komen (hoewel ik vooraf wel ingelopen had) maar gaandeweg voelde het steeds soepeler aan. Helaas moest ik wel 2x een korte sanitaire stop in de bossages maken (koffie!!) wat we waarschijnlijk een driekwart minuutje gekost heeft.

Wel leuk dat ik dit jaar heel divers bezig ben op zowel kortere als langere afstanden. In plaats van een eenzijdige lange-afstandsloper zoals ik vroeger was probeer ik nu een meer ‘multi-purpose’ routine op te bouwen. En eigenlijk zijn die ‘korte’ tempoloopjes best wel leuk om te doen. Zo verleg je steeds je uitdagingen, ook al gaan de jaartjes duidelijk tellen. Een 10 km (ruim) binnen het uur is nu een prima resultaat.

Hulde en dank aan het organisatieteam voor dit fijne en gezellige zomeravond evenement. Bjorn Paree heeft weer een enorme hoeveelheid fraaie foto’s gemaakt waarvan ik er twee in dit artikel heb geplaatst.

13 juli 2024
RunX Summer Run Spaarndam
10 km
52:58
M 173 van 191
Overall 216 van 261