Midzomeravondmarathon Diever

“U heeft zich ingeschreven voor de Midzomeravond marathon van 20 juli in Diever 20 juli in Diever.
Vanwege de warmte heeft de organisatie getwijfeld of het doorgang kon vinden. De temperatuur komt echter niet boven de 30 graden en daarom is besloten dat de marathon doorgaat, maar met enkele aanpassingen.
– De starttijd is verschoven naar 18.00 uur.
– De 42,2 km is ingekort naar 30 km.

Vriendelijke groet, Namens de organisatie, Ger van Diepen

Met deze mail werd op vrijdagavond de hele marathon geannuleerd. Het zou die dag ruim 30 graden worden met een hoge luchtvochtigheid. Volgens de adviezen van de KNAU voor dit soort situaties mocht er geen marathon georganiseerd worden.

Ik denk dat het een wijs besluit was. Ook om 1800 was het nog zo warm dat diverse lopers als tijdens de eerste ronde in moeilijkheden kwamen. Met name het open gedeelte vanaf het hunebed tot aan het Shakespeare theater was erg zwaar in de volle zon. In het bos waren de condities wel draaglijker, maar ook daar was het benauwd met hordes muggen. Om een uur of negen was het nog zo’n 25 graden.

Uiteindelijk hebben 24 lopers de 30 km (3 ronden) volbracht. Daarvan was ik nummer 20. 32 lopers hebben de 20 km gelopen en 56 de 10 km. Van de ca. 150 ingeschrevenen waren er volgens de organisatie diversen die hadden afgezegd naar aanleiding van het schrappen van de hele afstand. Daar zullen wel een aantal ‘marathonverzamelaars’ tussen gezeten hebben voor wie 30 km niet meetelt. Voor mij was afzeggen geen optie, want ik had al een overnachting in een B&B geboekt en mijn vrouw zou ook meegaan zodat we de daarop volgende dag nog wat vakantie zouden kunnen vieren in het mooie Drenthe. Bovendien vond ik 30 km eigenlijk wel OK. Een hele marathon kan later nog wel een keer.

Zoals altijd was het weer een sfeervolle en sportieve avond die zich concentreerde rondom het Kasteel in Diever. De lopers werd moed ingesproken door de enthousiaste speaker Jan Kooistra en met de drie goed voorziene posten langs de route was het best vol te houden. De eerste twee 10 km rondjes over de Bosweg, het Studentenpad, de Groningerweg en langs het Hunebed terug naar de finish deed ik in nagenoeg twee uur. Binnen de drie uur finishen lukte echter niet omdat ik in de laatste ronde wat ademhalingsproblemen kreeg door het benauwde weer. Om geen onnodige risico’s te lopen heb ik me toen wat ingehouden zodat ik uiteindelijk op 3 uur 6 minuten uitkwam. Iets wat me gelet op de omstandigheden helemaal tevreden stemde.

Dit was dan alweer mijn 12e deelname aan dit evenement. In 2005 en 2006 liep ik evenals nu 3 ronden. Mijn snelste marathon op dit parcours was in 2011 (3:38:08). Ik was toen eerste in de M50 categorie. Van dat soort tijden kan ik nu alleen nog maar dromen. Een midzomernachtdroom, zal ik maar zeggen…

20 juli 2024
Midzomeravondmarathon Diever
30 km
3:06:19
M 19e van 21