Tiende keer Haarlemmermeer

Naast de Brocken Challenge heeft nu ook de Zes uur van de Haarlemmermeer de ‘eer’ dat ik deze tien keer gelopen heb. Bij de BC draaide de tiende deelname uit op een DNF. Bij een zes-uurs loop finish je altijd. De Haarlemmermeer is daarmee mij eerste en tot nu toe enige loop met tien finishes geworden.


Maar goed, eigenlijk ‘finish’ je op een zes-uurs loop pas als je de 60 km gepasseerd bent. Dat zat er voor mij deze keer bij lange na niet in. Met 47867 meter zelfs onder de 50 km. Dat laatste had niet echt gehoeven, want na 5 uur had ik de marathon er ‘al’ op zitten. Als het niet zo bloedheet was geweest zou ik die 50 km dus wel gehaald hebben.
De ‘prestatie’ zat er dit keer voor mij vooral in om bij temperaturen van boven de 25 graden (op het oranje tartan zelfs wel 30-plus) de zes uur lopend vol te maken. Ik ben gewoon gaan rekenen: ik wilde in elk geval de marathon lopen, dus dan moest ik gemiddeld minimaal 7 km in het uur lopen. Gedurende de eerste halve marathon heb ik vrijwel steeds hardgelopen, in aangepast tempo, zodat ik deze in ruim 2u20 voltooid had. Dan had ik dus nog 3 en een half uur om de marathon te voltooien. Een gemiddelde van 7 km/uur zou daarvoor ruim voldoende zijn en dan had ik zelfs nog wat over. Zodoende ben ik steeds de eerste ca. 400 meter van elke ronde gaan wandelen en heb ik de overige 1500 meter hardgelopen. Dat resulteerde in rondetijden van ongeveer een kwartier. In iets meer dan 5 uur passeerde ik op die manier zonder veel problemen de marathon afstand. De rest was meegenomen. Toen ik zag dat ik de 50 km niet meer zou gaan halen was de motivatie om verder hard te lopen verdwenen. De laatste drie kwartier heb ik daarom bijna alleen nog maar gewandeld.
Van de vier 65-plussers was ik 2e. Sjaak Bus (54742 meter) moest ik duidelijk voor me dulden. Er was nog één M70-er, namelijk Mo Idrissi. Deze heeft op een paar meter na de marathon gehaald terwijl hij als gevolg van een ongeluk met een brace moest lopen en nog veel pijn had. Erg knap!

Ik kan terugblikken op wederom een fijne editie onder de enthousiaste en vakkundige leiding van Ton Aker. Iets te warm voor mijn doen, maar de drankjes en het frisse fruit op de verzorgingspost (en later ook de heerlijke koudwater douche op de baan) hebben mij er doorheen geholpen. Er werd zelfs een keer koffie voor me gehaald in de kantine, top! Complimenten ook voor de schitterende en uitgebreide uitslagensite van Klaas Bonnema en de live-standen op het scherm. Voor zo iets blijf je toch terugkomen?

24-6-2023
Zes uur van de Haarlemmermeer
47867 meter