Leiden halve marathon

De finish

Oorspronkelijk had ik mij ingeschreven voor de hele marathon, maar vanwege de gezondheidsproblemen eerder dit jaar heb ik dit omgezet naar de halve. Achteraf bezien bleek dit een verstandig besluit geweest te zijn. Sindsdien ben ik weer aardig opgeknapt en theoretisch had ik de hele afstand mogelijk wel aangekund als de omstandigheden een beetje mee zouden werken. Maar dat deden ze niet! Het werd een zeer warme editie met veel zon en temperaturen die opliepen tot 26 graden in de schaduw. In de zon komen daar nog een paar graden bij en de gevoelstemperatuur zal wel ergens rond de 30 graden hebben gelegen. Bovendien was het de eerste echt warme dag van het seizoen waardoor het lichaam daar nog niet op is ingesteld. Dit alles resulteerde in een waar slagveld onder de deelnemers. In de laatste kilometers zag ik overal onwel geworden lopers langs de weg liggen of zitten, meestal gelukkig wel met hulp erbij. Ambulances reden af en aan. Geen prettig beeld. Uiteindelijk heeft de organisatie op last van de burgemeester ingegrepen: de hele marathon werd voor degenen die nog op het parcours waren stilgelegd. Hen werd geadviseerd verder te gaan wandelen. De 10 km, die al met een uur uitgesteld was, werd helemaal afgelast. Bij mijn weten is dus alleen de halve helemaal uitgelopen, zei het dan met veel uitvallers.

Ook na de finish waren er echter problemen ontstaan. De duizenden finishers kwamen in een kluwen mensen terecht die het Garenmarktplein en het van der Werffpark probeerden te bereiken. Omdat het hele terrein was afgezet met hekken kon men geen kant op. Ook hier werden diverse mensen onwel. Uiteindelijk werd er een nieuwe doorgang vrijgemaakt nadat de hordes toeristen die vanwege het mooie weer ook ter plekke waren de doorgang was ontzegd. Ik ben een beetje in de buurt van de finishboog blijven hangen waar in elk geval nog water en fruit voorradig was. Pas na drie kwartier kon ik via de omleidingsroute het van der Werffpark bereiken. Daar bleek het echter weer complete chaos te zijn bij de tassenuitgifte. Rijen en rijen dik stond men daar te dringen. Dat kwam ook doordat de 10 km werd afgelast en al die lopers hun spullen ook weer terug wilden halen. Ik heb daar een uur in de schaduw in het gras gelegen, wachtend op een mogelijkheid om mijn spullen terug te krijgen. Mijn mobieltje en portefeuille zaten in de ingeleverde tas, dus ik kon niemand bellen en ook niets te eten of te drinken kopen. Uiteindelijk heb ik een weggeworpen lege waterfles bij een nabijgelegen horecagelegenheid met water laten vullen. Ook thuis was men inmiddels ongerust geworden omdat ze geen contact met me konden krijgen. Gelukkig was mijn zoon wel zo slim om in de uitslagen te constateren dat ik wel gefinished was. De taferelen hebben uitgebreid aandacht gekregen in het landelijke nieuws zoals TV-journaals en nieuwssites. Dit zal volgend jaar toch echt anders moeten. Wat ook een rol heeft gespeeld is dat er dit jaar zo’n 2000 meer deelnemers op de halve waren dan vorig jaar: zo’n 6500 in totaal. Je zou dus denken dat de deelnemerslimiet omlaag moet en wellicht ook vroeger in het jaar gelopen moet worden. En hoe voorkom je dat jonge onervaren mensen van start gaan?

In elk geval ga ik ook goed nadenken over een eventuele volgende keer. Sowieso mijn geld en communicatie bij me houden tijdens het lopen.

Overigens heb ik persoonlijk niet veel last van de warmte gehad. Ik had een goede basisconditie en kon mijn ritme goed vasthouden. In de beruchte warme laatste kilometers door de binnenstad viel het tempo wel wat terug, maar ik kon blijven rennen. De vele waterdouches en drank- en sponsposten langs de route zorgden wat mij betreft voor voldoende verkoeling.  En wat was het verder een prachtig evenement. Door het mooie weer stonden en zaten overal juichende en aanmoedigende mensen langs de route en op veel plaatsen was er livemuziek. Zoeterwoude-Dorp en Zoeterwoude-Rijndijk waren feestelijk opgetuigd en de Splinterlaan in Leiderdorp was één grote kermis.

12 mei 2024
Leiden halve marathon
2:07:31
M70 5/24
M 2325/3410