Midzomeravondmarathon Diever

Na twee coronajaren was hij er weer: de Midzomeravondmarathon in Diever. Het duurde lang voordat Dieversportief voor de editie van dit jaar groen licht had gegeven en de inschrijving geopend werd. Maar kennelijk was ik er wel als eerste bij, want mijn startnummer was 1!

De start was zoals gebruikelijk om 1700 bij groepsaccommodatie ‘het Kasteel’. Misschien vanwege het late moment van vrijgeven van de loop, maar ook omdat de corona-onderbreking overal de animo voor het marathon- en ultralopen behoorlijk heeft doen afnemen, stonden er maar 26 lopers en één loopster aan de start van de marathon. In 2019 waren dat er nog bijna 50. Het was prima weer om te lopen. Droog, een zonnetje en weinig wind. Met ruim 22 graden was het wel iets aan de warme kant.

Een marathon aan het eind van de dag lopen en vlak na een reis van ruim 2 uur valt niet mee. Vooral tijdens de eerste ronde was het even wennen. In de tweede en derde ronde kwam ik uiteindelijk toch in een goede cadans terecht en stevende ik af op een tijd van onder de 4 uur 15. Helaas kreeg ik gedurende de vierde ronde ademhalingsproblemen waardoor ik gedwongen werd om een paar keer te stoppen en even te wandelen. Ook moest ik daardoor het tempo lager houden dan nodig was. Uiteindelijk kwam ik binnen in 4 uur 23 minuten en nog wat, waardoor het niet eens de langzaamste van mijn 8 Midzomeravondmarathons was. Het is niet duidelijk waar het af en toe optredende gevoel van te weinig adem hebben door wordt veroorzaakt. Het kan van alles zijn: hooikoorts (neus was inderdaad verstopt) maar ook inspanningsastma. Ik heb niet het gevoel dat het iets met het hart heeft te maken, maar misschien is het toch iets om eens met een (sport)arts te bespreken.

Omdat het op zo’n korte termijn niet meer lukte om accommodatie in Diever te  regelen ben ik na afloop met de auto terug naar huis gereden. Na een broodje kroket en een Radler in het Kasteel genoten te hebben vertrok ik om half elf zodat ik pas na half één thuis was. Maar ik zat nog zo vol endorfine en adrenaline dat ik onderweg geen moment last van slaap heb gehad.

23 juli 2022
Midzomeravondmarathon Diever
4:23:46
16e van 23 finishers