Sneeuw op de hunebedden

Voor een korte vakantie verbleef ik dit weekend in het bungalowpark ‘het Drouwenerzand’. Dit ligt midden op de Hondsrug vlak ten noorden van Borger. In de naaste omgeving bevinden zich acht van de mooiste hunebedden van Drenthe. Omdat ik daar al jaren kom heb ik er verschillende hardlooproutes uitgezet die langs al deze hunebedden voeren. Tegenover het park ligt het heidegebied waar het zijn naam aan dankt. In augustus en september een golvende paarse vlakte met fraaie dennen die zich in de meest fantastische vormen hebben gekronkeld. Maar nu, in maart, helemaal wit door een flink pak sneeuw. Toeval of niet, maar toen we tegen het eind van de middag aan kwamen rijden over de N34, de ‘Hunebed Highway’, begon het steeds harder te sneeuwen. De laatste paar kilometer tot onze bestemming kropen we voorzichtig over een witte vlakte waarin het wegdek niet meer te herkennen was. Best spannend. Steeds groter werden de neerdwarrelende vlokken en  de besneeuwde sparren waar we langs reden riepen herinneringen op aan de winterse Harz. ’s Avonds klaarde het op waarna een koude vriesnacht volgde. In een witte wereld sliepen we in.

De volgende ochtend ontwaakten we in een uit suiker gesponnen wereld onder een stralend blauwe hemel. Wat boften wij aan het eind van een wederom veel te warme en nagenoeg sneeuwloze winter! Natuurlijk heb ik van de gelegenheid gebruik gemaakt om twee van mijn favoriete Hunebedroutes te lopen, in totaal ongeveer 20 kilometer. De paden over de heide en door het bos lagen er vroeg in de ochtend nog redelijk onbetreden bij zodat het af en toe zwaar ploeteren was door de meer dan 5 centimeter dikke sneeuwlaag. En oppassen voor de daaronder verstopt liggende boomwortels. Zowaar een kleine reprise van de Brocken Challenge!

Het Drouwenerzand

Het was voor het eerst dat ik besneeuwde hunebedden zag. Ik heb deze geheimzinnige steenhopen gezien in de stromende regen, in de mist, in de volle zon, bij zonsondergang en midden in de nacht. Onder de witte sluier leek hun mysterie nog groter te zijn geworden .

De sneeuwpret was wel van korte duur, want toen we na het weekend weer naar huis reden was het gaan regenen en waaien waarbij de temperatuur opliep tot bijna 16 graden. En dan is de sneeuw weer snel verdwenen!

Fotoalbum