Lentemarathon Amstelveen

De eerste marathon van 2023 is een feit. Het werd een marathon met twee gezichten, zowel qua parcours als qua loopbeleving. De Lentemarathon is een fijn, goed georganiseerd en met ruim 300 deelnemers op de hele afstand tamelijk kleinschalig evenement. Naast de marathon werd er ook nog een halve, een 10 km en een 5 km gelopen. Die trokken samen nog zo’n 3000 deelnemers. De startlocatie in het Stadshart van Amstelveen was voor mij prima bereikbaar via een rechtstreekse bus vanuit Haarlem. De voorzieningen waren prima, alleen miste ik een tent voor het omkleden. Gelukkig was het vandaag niet koud en nagenoeg droog, maar bij slecht weer zou dit toch wel vervelend kunnen zijn.

De eerste 10 kilometers van het parcours liepen voor een groot deel door het Amsterdamse bos, soms over slecht onderhouden en nogal modderige paden die overigens via waarschuwingsbordjes op tijd  werden aangekondigd. De start om negen uur was ‘lekker’ vroeg, wat het voordeel had dat we in het bos nog niet veel honden tegenkwamen. Overigens had de organisatie de route aldaar goed afgescheiden door middel van verkeersregelaars, linten en hekken. Af en toe kwam er een verdwaalde fietser op ons pad maar dat was het dan ook wel. Toen we het bos uit kwamen passeerden we de kop van de halve marathon die een uur later dan de marathon gestart was. Ultraloopster Wilma Dierx was de voorfietster. Ze had eigenlijk op de hele willen hazen, maar dit vond ze ook leuk. Vervolgens ging het langs de Grote Poel en via de bebouwde kom naar het atletiekbaan van AV Startbaan alwaar een rondje werd gelopen. Ter hoogte van het halve marathon punt verlieten we Amstelveen en gingen we de kale polders in. Daar wachtte ons het saaiste gedeelte van het parcours. Met name de kaarsrechte ‘Middenweg Bovenkerker Polder’ was met zijn 4 kilometer lengte een uitdaging voor de geest. Bij een harde ZW-wind zou dit een beest geweest zijn, maar vandaag viel dat gelukkig mee.

Na 30 kilometer bereikten we de Amsteldijk. Mijn horloge stond toen op circa 2u45 dus dat was alleszins prima want het wees op een tijd van 4 uur of zelfs net daaronder. Helaas ging bij Nes a/d Amstel (33 km) ineens het kaarsje uit. Aan het eten lag het niet, want ik had de nodige stukjes banaan en partjes sinaasappel gegeten op de (prima voorziene en over de route verdeelde) verzorgingsposten. Mogelijk had ik een te hoog tempo aangehouden. Waarschijnlijker is dat ik sinds november geen hele marathons meer heb gelopen en maar één loop van 30 kilometer. Een instorting op 33 km duidt meestal op te weinig volumetraining. Vanaf dat moment werd het een afwisseling van kleine stukjes stevig doorwandelen en stukjes rennen. Niet fraai natuurlijk, maar ondanks dat kwam ik binnen op 4:05:54. Helemaal niet slecht eigenlijk. Het was met 10,3 km/u gemiddeld zelfs mijn snelste marathon sinds de Spark marathon in december 2019. Kennelijk viel het tijdsverlies door de wandelintermezzo’s wel mee en zou ik anders waarschijnlijk ook niet onder de 4 uur gekomen zijn. Hoe dan ook, ik heb wel een lesje geleerd en zal in de aanloop naar Leiden wat meer 30-plussers moeten gaan trainen.

Maar als het aan mij ligt zien ze me volgend jaar weer terug in Amstelveen. Al met al een topmarathon!

19 maart 2023
Lentemarathon Amstelveen
4:05:54
Overall 178e van 309
M 156e van 251
M65 5e van 7