Omloop van Noordwijkerhout

Een tijdje geleden kwam ik op een hardloopkalender de ‘Omloop van Noordwijkerhout’ tegen. Diverse afstanden waaronder een halve marathon ‘langs de bollenvelden en door de duinen’. Daarbij kwam er een herinnering op uit de begintijd van mijn hardloopcarrière, in de jaren 90 van de vorige eeuw. Ik kreeg een beeld dat ik deze indertijd al eens had gelopen. Het was koud, er viel zelfs natte sneeuw en de narcissen stonden in bloei. Maar ik heb in de ‘archieven’ nergens een verslag of een aantekening gevonden waaruit zou kunnen blijken dat ik deze halve inderdaad gelopen heb. En als dat al zo was dan zou die editie veel vroeger in het jaar hebben moeten plaatsvinden dan nu het geval is. Maar mijn aandacht was getrokken en de datum van 30 april paste goed in mijn loopkalender. Dus schreef ik me in.
En daar heb ik geen spijt van gekregen. Want dit was echt een hele leuke halve marathon. Niet alleen leuk maar vooral ook behoorlijk pittig. Dat het ook nog eens de eerste wat warmere, zonovergoten dag van dit qua weer tegenvallende voorjaar was, maakte het niet alleen mooier maar vooral ook zwaarder.
Na de start bij het moderne sportcomplex van de lokale voetbalvereniging passeerden we eerst de beloofde bollenvelden die inderdaad schitterend in bloei stonden onder de strakblauwe hemel. Daar werden meteen al een paar foto’s van ons gemaakt. Daarna ging het meteen de duinen in richting Langevelderslag. Oef, vals plat in de felle zon! En zo ging het maar door, het was werkelijk nergens vlak. Door bos en duin, over grintpaden en verharde fietspaden ging het richting Noordwijk aan Zee, waar het keerpunt was. En weer terug over soortgelijk terrein terwijl het steeds warmer werd. Na een kilometer of 18 moest ik soms even inhouden want de benen waren super zwaar geworden. Geen wonder trouwens, want vier dagen geleden had ik nog een duurloop van 37 km gelopen van Haarlem via Noordwijk naar Katwijk. Jazeker, deels over hetzelfde traject! Maar ondanks deze condities kwam ik in een onverwacht mooie 1:53:49 over de finish. Nee, daar had ik echt niet op gerekend! Daarmee was het mijn ‘snelste’ halve sinds de ‘pre-corona’ Halve van Haarlem in september 2019. Qua parcours lijken beide halve marathons wel op elkaar, hoewel ik Noordwijkerhout eigenlijk zwaarder vond dan Haarlem.
Concluderend kan ik zeggen dat dit een super mooie kleinschalige natuurloop was die behoorlijk wat van je vraagt. Het enige minpuntje werd gevormd door de massa’s (race)fietsers op delen van het parcours waardoor het lopen niet zonder risico was. Tsja, de eerste mooie zondag van het jaar, dan kun je dat verwachten…

30 april 2023
Omloop van Noordwijkerhout
1:53:49
M 79e van 109
Route